Ormen på bilden har inget med ormen i utbildningen att göra.
Bild: Getty Images
Ormen på bilden har inget med ormen i utbildningen att göra.

Sista ormen ringlar ut från Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2017-04-18

För ett par år sedan avslöjade Publikt att kriminalvårdsutbildningen i Malmö använde levande ormar i utbildningen. Efter publiciteten och facklig kritik slopades inslaget, men andra utbildningsorter har använt samma koncept. Först nu upphör det i Örebro.

Publikts artikel i december 2014 följdes upp av andra medier, och ledningen i Malmö fann för gott att ta bort de levande ormarna från utbildningen. Men efter det har övningar med ormar använts även på utbildningsorterna Norrköping och Örebro. Syftet har varit att testa deltagarnas reaktioner vid oväntat stresspåslag. Eleverna har fått hålla i ormen och samtidigt svara på frågor om Kriminalvårdens verksamhet.

En ST-medlem som gått utbildningen i Örebro berättar att en del elever reagerade så starkt att de fick gå ut.

– Det var ingen trevlig upplevelse. Men det kändes inte som att det var läge att ifrågasätta det där och då – jag hade hört från kurskamrater att vi bara skulle göra som vi blev tillsagda, säger ST-medlemmen, som vill vara anonym för att inte riskera repressalier.

I stresstestet ingick även att sticka ned handen i lådor med okänt innehåll.

– Det fanns larver i en låda, en hade bomull och en annan gummisnoddar. Jag tyckte det var konstigt, och på min arbetsplats skulle jag aldrig göra en sådan sak. Det skulle ju kunna vara en kanyl där, eller ett vapen.

Chefen för Kriminalvårdens utbildningar, Martin Klaar, säger att de sex utbildningsorterna själva bestämmer över sin pedagogik. Anki Staaf, chef för utbildningsenheten i Örebro, säger dock till Publikt att inriktningen nu är att ha en så likartad utbildning som möjligt över landet. Det är orsaken till att Örebro avslutar konceptet där ormar ingår, förklarar hon.

Anki Staaf säger att hon inte känner till den fackliga kritiken, och anser själv att stresstestningen varit både nyttig och uppskattad.

ST har länge framfört att dessa inslag i utbildningen är djupt olämpliga och irrelevanta för verksamheten.

– De hör inte hemma på grundutbildningen, kommenterar STs avdelningsordförande Per Sunneborn. Så det är absolut positivt att de tas bort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Inlagt av Mattias (ej verifierad) ons, 04/19/2017 - 14:37
Hela grundutbildningen måste ses över, helt irrelevanta ämnen och diskussioner som skattebetalarna får stå för :
Kost och kosthållning för intagna, här diskuterades avsaknaden av d-vitaminer osv

På vilket sätt kan jag som kriminalvårdare ändra vad som serveras i köket eller antal timmar de får vara ute ?

Sorens ismaels dokumentär om att vara svensk används i utbildningen, är det bästa kriminalvården kan få fram en intervju av en 17årig tjej från Tomelilla som är kritisk till invandringen

Mvh
Mattias
Inlagt av Stefan (ej verifierad) ons, 04/19/2017 - 18:49
Kriminalvården är en del av samhället, alltså borde saker som diskuteras i samhället diskuteras inom kriminalvården oxå. Eller du menar att kriminalvården är en plats fri från rasism? Var alla övningar du fick genomgå i skolan direkt kopplade till något relevant du stöter på i livet, tillåt mig tveka. Det är kanske inte alltid själva övningen som är det viktiga utan de reflektioner som övningen ger upphov till. Är verkligen alla så negativa till utbildningen eller är har pubilky vinklat och bara låtit vissa komma till tals ? Har ni intervjuat flera deltagare ? Har ni tagit del av utvärderingar/enkäter?
Inlagt av Jonas (ej verifierad) ons, 04/19/2017 - 21:06
Svar till Mattias:
Att du anser grundutbildningens ämne och föreläsningar vara irrelevanta säger kanske mer om dig och din reflektiva förmåga än vad det gör om grundutbildningen.

Mvh
Jonas
Inlagt av Thomas (ej verifierad) lör, 04/22/2017 - 14:25
Svar till Stefan

Nej, alla är verkligen inte missnöjda med utbildningen. Jag vet med säkerhet att av de senaste 7 utbildningarna i Malmö (dvs ca 200 kursdeltagare från i stort sett hela Sverige) handlar det på sin höjd om en handfull individer som inte är nöjda med utbildningen. Den stora majoriteten är mycket nöjda och lovordar både personal och innehållet i kursen.

Personligen anser jag inte Publikt har återgett en neutral och objektiv bild av grundutbildningen i kriminalvården.

Tack för att du är källkritisk!

MVH
Thomas

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA