I september planerar SJ att starta en lokförarutbildning i Göteborg.
Bild: Tommy Alvén/Mostphotos
I september planerar SJ att starta en lokförarutbildning i Göteborg.

SJ öppnar lokförarskola i Göteborg

SPÅRTRAFIKEN2023-01-11

SJ startar en ny lokförarutbildning i Göteborg för att möta bristen på lokförare. Det blir SJs andra lokförarskola i landet, sedan den första utbildningen i egen regi startades i Stockholm i höstas.

Nu planerar SJ enligt ett pressmeddelande en ny lokförarutbildning i Göteborg, med första antagning i september 2023. De nyutbildade lokförarna utlovas tillsvidareanställning på utbildningsorten. De elever som utbildas i Göteborg erbjuds tjänstgöring i Göteborg eller Linköping.

Vid den nystartade lokförarutbildningen i Stockholm startades två nya utbildningsomgångar före årsskiftet och ytterligare två omgångar startas under vårterminen. Utbildningen är betald för de elever som antas.

Utbildningen till lokförare genomförs under 41 veckor och omfattar både teoretiska och praktiska moment. Bland annat innehåller den kurser inom järnvägsteknik, säkerhet, miljö och infrastruktur. Grundutbildningen ger eleverna behörighet att köra minst två av SJs fordonsslag, vilket innebär att de efter godkänd examen och lokförarbevis kan börja köra tåg på egen hand.

”Det har varit väldigt roligt att följa lokförareleverna som började under hösten, de berättar att det är både intensivt, spännande och mycket att lära sig. Samtidigt längtar de efter att få köra tåg på egen hand och att börja jobba på riktigt”, berättar SJs presschef Tobbe Lundell i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.