SJ stäms för åldersdiskriminering

ARBETSRÄTT2013-02-27
Seko stämmer SJ inför Arbetsdomstolen, AD, för ålderdiskriminering. Brottet mot diskrimineringslagen ska ha skett när SJ tog över städningen av tågvagnar från en privat entreprenör.

ISS Trafficare utförde tidigare städningen av tågvagnar på entreprenad åt SJ. När SJ tog tillbaka verksamheten i egen regi döptes arbetsuppgiften om från fordonsvårdare till komfortoperatörer, skriver Lag & Avtal.  De flesta av de anställda sades upp på grund av arbetsbrist. Seko hävdar att det handlar om precis samma arbetsuppgifter, och att de tidigare anställda borde fått behålla sina jobb i samband med verksamhetsövergången.

Seko påpekar att medelåldern hos dem som arbetar med SJs fordonsvård sänkts med 20 år i och med förändringen. Enligt Seko har SJ valt att anställa yngre personal för att de generellt sett har lägre lön.

”Ett annat skäl kan vara de relativt fysiska arbetsuppgifterna. Inget av dessa skäl är godtagbara ur diskrimineringssynpunkt”, skriver förbundet i den stämningsansökan som lämnats till AD.

Seko kräver att de medlemmar som drabbats ska få 200 000 kronor vardera i diskrimineringsersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.