Sju års handläggning oacceptabelt anser JO

JO2006-05-08

Ett tvistemål ska inte ta sju år att avgöra för en domstol. Det anser JO som kritiserar numera nedlagda Bodens tingsrätt.

En man lämnade in en stämningsansökan till Bodens tingsrätt i september 1998. Sju år senare JO-anmälde han tingsrätten och en månad senare avgjorde tingsrätten målet.

Under mellanperioden omorganiserades tingsrätterna i Norrbotten. Bodens tingsrätt gick upp i Luleå tingsrätt och det aktuella målet flyttades över till tingsrätten i Gällivare.

Den ansvarige rådmannen beskriver en situation av kaos i tingsrätten i Gällivare på grund av dödsfall och långtidssjukdom bland domarna. Han själv blev ensam domare på tingsrätten och fördelade sin tid med 60 procent i Gällivare och 40 procent i Luleå:

”Domstolen var hösten 2003 och våren 2004 i det närmaste 'utsuddad från den juridiska kartan' och situationen var nästan kaotisk. Varken Domstolsverket eller justitiedepartementet förmådde att i någon egentlig mening ge stöd och den hjälp som hovrätten lämnade var välvillig men helt otillräcklig. Någon beredskap för att hjälpa en domstol i personell kris fanns inte.”

Den aktuella tvisten borde ha avgjorts långt innan Bodens tingsrätt lades ner och målet överflyttades till Gällivare år 2002, anser JO. Redan 1999 utfärdade tingsrätten ett så kallat stupstocksföreläggande, och därefter är det nödvändigt att skyndsamt avgöra målet. Tingsrätten får inte bli till en brevlåda för skriftväxling mellan parterna, påpekar JO.
Enligt JO blev handläggningstiden i Bodens tingsrätt oacceptabelt lång.

JO anser att den långa handläggningstiden beror på tingsrättens bristande processledning. Parterna har därmed inte fått den skyndsamma prövning av sin sak som de enligt rättegångsbalken och Europakonventionen har rätt till.

Däremot avstår JO från att kritisera personalen vid Gällivare tingsrätt och nöjer sig med att påpeka att domstolarna måste prioritera mål utifrån ålder, vid sidan om mål som måste behandlas med förtur.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA