Sjukpenning dras in för fler

SJUKFÖRSÄKRING2009-09-14

Andelen sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen har mer än fördubblats sedan förra året. Nästa år kommer andelen att öka ytterligare, tror försäkringsansvariga Cecilia Udin på Försäkringskassan.

Under första halvåret i år drog Försäkringskassan in ersättningen för knappt 4 400 personer som med stöd av läkarintyg ansökt om en förlängning av sjukpenningperioden. Det motsvarar 1,8 procent av alla avslutade sjukpenningfall. Förra året var andelen 0,7 procent.

Förklaringen är att Försäkringskassan i enlighet med den nya så kallade rehabkedjan efter sex månader ska bedöma om den sjuke kan klara ett annat arbete på arbetsmarknaden.

– Indragningarna beror på i huvudsak på rehabkedjan och sexmånadersregeln, säger Cecilia Udin på Försäkringskassan. Det finns också de som säger nej till erbjudanden om andra arbetsuppgifter hos sin arbetsgivare, men de är kanske inte så väldigt många.

Sexmånadersregeln gäller inte om den sjuke med stor sannolikhet kan komma tillbaka till sin gamla arbetsgivare sinom tid, till exempel efter en operation.

– Men det är viktigt att bedöma sådana särskilda skäl ganska strikt, annars får vi en inlåsningseffekt, säger Cecilia Udin.

Vid årsskiftet väntas 14 500   personer bli av med sin sjukpenning för att de möjliga dagarna med sjukpenning enligt de nya reglerna då tagit slut. I och med att de försvinner från statistiken kommer andelen som får sjukpenningen indragen på grund av sexmånadersregeln att öka, tror Cecilia Udin.

Även andelen avslag på en första begäran om sjukpenning har ökat jämfört med 2008, från 1,8 procent till 2,6 procent. Den förändringen är svårare att förklara, anser Cecilia Udin.

– Man kanske är mer ”på”, och gör en striktare bedömning över huvud taget.

Den ökande arbetslösheten kan också spela in, tror hon.

– Arbetslösa får oftare avslag, eftersom man omedelbart ska bedöma arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Och man ska ha ganska stora funktionshinder för att inte klara ett arbete. När det gäller anställda ska vi först uttömma arbetsgivarens möjligheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA