”Sjukrapport bekräftar TCOs farhågor”

SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-05-28

Rapporten om hur det gått för de utförsäkrade bekräftar de farhågor TCO haft, kommenterar Kjell Rautio, utredare på TCO. En stor andel av de utförsäkrade är för sjuka för att jobba.

– Den förra regeringen parkerade människor med arbetsmarknadsproblem i sjukförsäkringen. Den nuvarande regeringen parkerar människor med ohälsa i arbetsmarknadspolitiken, säger Kjell Rautio.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen presenterade på torsdagen en rapport om den grupp på cirka 18 000 personer som vid årsskiftet fördes över från sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning till en arbetslivsintroduktion inom Arbetsförmedlingen. Den visade bland annat att 1 700 personer arbetade i någon utsträckning. Tre av fyra arbetade i Samhall eller i annat arbete med offentligt stöd.

Rapporten visade också att drygt 8 000 personer, 45 procent, hade fått eller ansökt om ny sjukpenning eller sjukersättning.

TCO, som riktat hård kritik mot regeringens reform av sjukförsäkringen och tidsbegränsningen av rätten till ersättning, anser att dessa siffror styrker fackets uppfattning.

– Det är bra att några kommit ut i arbete, men den effekten skulle säkerligen kunna uppnås utan tidsgränser i försäkringen, säger Kjell Rautio. Och frågan är om det är värt priset. De hårda villkoren och de ständiga ändringarna har skapat en rättsosäkerhet. Det är ett högt pris att betala.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA