Sjukregler leder till uppsägningar

SJUKFÖRSÄKRINGEN2010-05-11

De nya reglerna i sjukförsäkringen har lett till ett ökat antal uppsägningar. Det framgår av en enkät som SKTF genomfört bland kommunernas personalchefer.

Fackförbundet SKTF har gjort en enkät bland 416 personalchefer i kommuner, landsting och regioner. Två av tre har besvarat frågorna. Av svaren framgår att de allra flesta kommuner och landsting aktivt försöker omplacera dem som är sjukskrivna eller på väg att bli det. Men när man inte kan erbjuda omplacering slutar sjukskrivningen oftare med att den anställde sägs upp.

Enligt SKTF är det i första hand mindre kommuner som sagt upp sjukskrivna, men också i större kommuner och landsting med mer än 100 000 invånare uppger en av fem personalchefer att de sagt upp sjukskrivna.

”Det är en varningsklocka att nästan varannan kommun och landsting säger upp sjukskrivna. Slimmade organisationer medger inte plats för den som har begränsad arbetskapacitet. Stora kommuner och landsting borde kunna hitta omplaceringsmöjligheter till alla anställda. Därför är jag förvånad och oroad över siffrorna”, säger SKTFs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA