Sjukskrivna tjänstemän blir utan rehabilitering

REHABILITERING2022-03-31

Många sjukskrivna tjänstemän får inte tillräcklig hjälp att komma tillbaka till jobbet, visar en rapport från TCO. Bristerna är störst för kvinnor. Bara varannan långtidssjukskriven vill tillbaka till sitt tidigare arbete.

Bland långtidssjukskrivna sjuksköterskor, poliser och socialsekreterare är cirka fyra av tio kritiska till arbetsgivarens rehabiliteringsinsatser, enligt TCOs rapport. Rapporten bygger på en enkätundersökning bland långtidssjukskrivna inom TCO-förbunden som genomförts av Statistiska centralbyrån, SCB.

”Det är allvarligt att kvinnor som har blivit sjukskrivna för till exempel stress inte får rehabilitering. Det innebär ett onödigt lidande för individen och det är ett stort samhällsproblem – inte minst för välfärden, som behöver rekrytera och inte har råd att förlora kompetenta medarbetare”, konstaterar TCOs ordförande Therese Svanström i ett pressmeddelande.

Syftet med sjukförsäkringen är att ge ekonomisk trygghet och göra det möjligt att börja arbeta igen, konstaterar TCO i pressmeddelandet. Rehabilitering är ofta avgörande för att snabbare avsluta en långtidssjukskrivning. Enligt lag ska arbetsgivare ge arbetsanpassning, rehabilitering och stöd. Trots det brister det enligt TCOs rapport hos många arbetsgivare.

Enligt enkäten är cirka var tredje tjänsteman kritisk till arbetsgivarens rehabiliteringsinsatser. Ännu fler är kritiska till arbetsgivarens insatser inom tjänstemannayrken där rekryteringsbehoven är stora.

”Nu krävs snabba förbättringar. Stress och hög arbetsbelastning är vanligt i offentlig sektor och är väl kända riskfaktorer för sjukskrivning. Tempot har varit högt i exempelvis vården under pandemin, och nu jobbar många tjänstemän hårt för att hjälpa till med mottagandet av människor som flyr kriget i Ukraina. Behovet av rehabilitering kommer inte att minska”, betonar Therese Svanström.

Syftet med insatser under sjukskrivningen är att den som är sjuk i möjligaste mån ska återgå i arbete, påpekar TCO. Men bara runt varannan långtidssjukskriven vill enligt rapporten tillbaka till samma arbetsgivare och samma arbetsuppgifter. Andelen är än lägre bland poliser och lärare.

”Det är oroande att inte fler vill tillbaka till sitt gamla jobb. Men vi ser också att det finns många som vill återvända till samma arbetsgivare om de får andra arbetsuppgifter. Den viljan måste fler arbetsgivare ta vara på så att fler kan börja arbeta igen”, understryker Therese Svanström.

Rapporten visar också på brister hos Försäkringskassan. För närmare var femte tjänsteman har myndigheten inte klarlagt behovet av rehabilitering, trots att insatser behövts. Bara var tredje tjänsteman har fått sitt behov klarlagt inom rimlig tid.

TCOs förslag för fler långtidssjukskrivna i arbete

  • Arbetsgivarnas drivkrafter måste bli starkare. Försäkringskassan kan i högre utsträckning meddela Arbetsmiljöverket om det finns brister i hos en arbetsgivare. Det kan också handla om ekonomiska drivkrafter riktade mot arbetsgivare som inte tar sitt ansvar för att till exempel planera återgång i arbete.
  • Försäkringskassan måste bli mer aktiv. Försäkringskassan ges en skyldighet att klarlägga rehabiliteringsbehovet senast dag 60 i sjukperioden.
  • Ändra reglerna. Sjukförsäkringen måste bli mer flexibel så att fler måste få möjlighet att fullfölja rehabiliteringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA