Skadestånd för lång väntan

RÄTTSVÄSENDET2009-09-08

Staten betalar ut 15 000 kronor i skadestånd till en man i Skåne. Han fick vänta i tre och ett halvt år innan han frikändes av Ystads tingsrätt från misstanke om arbetsmiljöbrott.

En mellanchef på ett privat företag i Ystad delgavs misstanke om brott mot arbetsmiljölagen i mars 2005, sedan en anställd klämt handen i en maskin. I augusti väcktes åtal, skriver Skånska Dagbladet.

Under flera perioder stod ärendet sedan helt still i tingsrätten. I oktober förra året, tre och ett halvt år efter olyckan, frikändes han helt från anklagelserna. På grund av stressen som den långdragna processen medfört hade den åtalade då fått söka läkare för huvudvärk och magont.

– Jag har svårt att ge något välgrundat skäl till att det tog så lång tid. Jag kan bara beklaga det, säger tingsrättens chef Tomas Johansson till tidningen.

Han hänvisar också till att ärendet i sig komplicerades av att nytt bevismaterial tillkom, och att ytterligare två chefer åtalades för samma brott.

Artkel 6 i Europakonventionen föreskriver att en brottsmisstänkt har rätt till rättegång inom skälig tid, påpekar JK:

”Den sammanlagda handläggningstiden för det aktuella målet kan inte anses vara acceptabel”, skriver Justitiekanslern och beslutar att staten ska betala ut ett skadestånd om 15 000 kronor för misstaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA