Skarp JämO-kritik mot myndigheterna

JÄMO2005-11-30

Det finns fortfarande stora brister i myndigheternas jämställdhetsarbete. Det konstaterar JämO i en rapport om lönekartläggningar. De statliga företagen har kommit betydligt längre.

JämO har genomfört en omfattande granskning av elva större myndigheter och regeringskansliet. I flera etapper har man följt upp vad som hänt på myndigheterna och också gjort en granskning av elva statliga bolag. I en rapport har JämO nu sammanställt resultaten.

För nio av myndigheterna har granskningen avslutats. Vid CSN och Jordbruksverket har man konstaterat enstaka fall av osakliga löneskillnader som ska korrigeras. Två av myndigheterna har ännu inte avslutat lönekartläggning och analys.

Kan inte lagen ordentligt

Granskningen av den statliga sektorn visar att myndigheterna har stora brister i kunskaper om lagstiftningen, och JämO har lagt ner betydande resurser på rådgivning, utbildning och hjälp att utveckla metoder.

JämOs bedömning är att man verkligen har förbättrat sitt arbete på SCB, Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Socialstyrelsen och Konkurrensverket sedan granskningen inleddes. På Rikspolisstyrelsen (RPS), Läkemedelsverket, Livsmedelsverket, Domstolsverket och CSN har man inte gjort några framsteg. När det gäller Säpo har JämO inget jämförelsematerial, och har heller inte kunnat granska lönekartläggningen, eftersom sekretessen lägger hinder i vägen.

I en av etapperna gjorde JämO en granskning av elva statliga företag. Den granskningen kunde genomföras betydligt snabbare och visade att bolagen kommit långt i jämställdhetsarbetet och att jämställdhetsplanerna genomgående höll en hög kvalitet. På Teracom, SBAB, Svenska Spel, Svenska Kraftnät och Sjöfartsverket konstaterades osakliga löneskillnader. Övriga granskade bolag var Luftfartsverket, Statens provnings- och forskningsinstitut, Lernia, Vin & Sprit, Vasakronan och Svenska Rymdaktiebolaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA