Skarp kritik mot ny polisorganisation

POLISEN2015-09-16
Polisfacket är kritiskt till ledningens förändringsarbete. I övergången till en samlad polismyndighet följs planen istället för verkligheten. Det fattas lokaler för Stockholms poliser, som är först in i den nya organisationen.

”Vi saknar lokaler flera år fram i tiden. I Nord saknar de mest lokaler. På pappret kan folk vara på ett ställe, men i verkligheten är de någon annanstans”, säger Stefan Eklund, ordförande för Polisförbundet i Stockholm, till Polistidningen.

Stockholm är den första regionen som går in i det som kallas nyläge 2 i övergången till den nya organisationen. Enligt Stefan Eklund står inte bara chefer och medarbetare inför en besvärlig tid. Också allmänheten kan komma att märka av problemen när planeringen inte ändras utifrån rådande förutsättningar. Den upprättade planen följs slaviskt även om verkligheten egentligen inte medger det.

I den nya organisationen finns åtta chefsbefattningar som ska ersätta dagens 25. Det går inte att både leda en stor operativ verksamhet och samtidigt ha kontakt med medarbetarna med den bemanningen, säger Stefan Eklund till tidningen. I slutänden går det ut över allmänheten, säger han:

”I värsta fall slår det hårt mot vår operativa förmåga, som har varit bra tidigare, man skrotar något som funkat och får i stället kaos.”

Enligt Polistidningen finns liknande signaler från andra regioner runt om i landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen Facket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.