Skärpt revisionsgranskning

REPRESENTATION2012-08-17

Riksrevisionen ska skärpa granskningen av intern representation inom staten. Bristande hantering av skattemedel kan skada förtroendet för hela den statliga verksamheten, skriver riksrevisorerna i ett uttalande.

Riksrevisionen granskar varje år de statliga myndigheternas årsredovisningar. I den granskningen ingår att kontrollera att myndigheterna har goda rutiner och fungerande intern kontroll. Enligt Riksrevisionen har myndigheterna som regel en god intern styrning och kontroll.

”Bristande hantering av skattemedel riskerar att skada förtroendet för enskilda myndigheter, men också förtroendet för hela den statliga verksamheten”, skriver de tre riksrevisorerna i en kommentar till de senaste veckornas avslöjanden om statliga myndigheters interna representation.

Riksrevisionens årliga revision kommer att fokusera mer på frågor som rör områden med höga risker för förtroendeskada och då bland annat hanteringen av intern representation, skriver riksrevisorerna Claes Norgren, Gudrun Antemar och Jan Landahl.

”Området intern representation är inte tydligt reglerat och den styrning och kontroll myndigheterna har på detta område ser olika ut och kan grunda sig på olika värderingar och skilda myndighetskulturer. Den årliga revisionen verkar genom sin granskning för att ledningen beslutar om sådana föreskrifter för intern representation, att de är rimligt utformade och att de tillämpas”, skriver de.

Riksrevisorerna Claes Norgren, Gudrun Antemar och Jan Landahl. Foto: Peter Hoelstad.
Riksrevisorerna Claes Norgren, Gudrun Antemar och Jan Landahl. Foto: Peter Hoelstad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA