Skärpta krav kan leda till lägre tjänstepension

TJÄNSTEPENSION2017-12-08
Regeringen vill gå längre än EUs tjänstepensionsdirektiv och ha ännu högre krav på tjänstepensionsföretagen. Men parterna i den statliga sektorn menar att det riskerar att försämra avkastningen och därmed tjänstepensionen.

Behåll nuvarande krav på tjänstepensionsföretagen, är huvudbudskapet i en debattartikel i Dagens industri undertecknat av parterna på det statliga avtalsområdet – ST, Saco-S, Seko och Arbetsgivarverket.

De statliga parterna menar att de inte tar lätt på riskerna för att ett tjänstepensionsföretag skulle komma på obestånd.

Men, skriver de, om det införs strängare krav på företagens förmåga, kommer bolagen att behöva betydande kapitalbuffertar.

Det i sin tur leder till att företagen tvingas att placera en större andel av sitt kapital i alltför säkra tillgångar som på lång sikt förväntas ge sämre avkastning, skriver OFRs Åsa Erba-Stenhammar, Saco-S Lena Emanuelsson, Sekos Helen Thornberg och Arbetsgivarverkets Anna Falck.  

Beräkningar som parterna gjort visar att tjänstepensionen för en arbetstagare kan bli så mycket som 15 till 20 procent lägre jämfört med om dagens krav och tillsynsregler behålls. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Tjänstepension
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.