Skattejobb kvar i Lycksele

OMORG2007-09-14

Lycksele firar i dag att man får behålla ett tjugotal jobb inom skatteförvaltningen. Även i fråga om Ängelholm, Vetlanda och Haparanda backade arbetsgivaren i de slutliga förhandlingar om Skatteverkets nya organisation

– Det här är väldigt positivt för Lycksele att vi får behålla jobben, säger STs lokala ordförande Marita Stigedal. Och det känns fantastiskt, stort, att våra protester har gett resultat.

Marita Stigedal syftar på det så kallade inlandsuppropet, en protest mot nedläggningar av statlig verksamhet i inlandet. I Lycksele har det gällt kronofogden, tingsrätten och Skatteverket. Protesterna har kommit från såväl fackliga företrädare, företagare och politiker, man driver en namninsamling och har demonstrerat på Lyckseles gator.

Marita Stigedal gissar att det ligger politiska påtryckningar bakom beslutet.

– Jag tror inte att de skulle ha ändrat sig annars.

De centrala förhandlingarna om Skatteverkets nya organisation har avslutats, eftersom parterna ansåg att det inte gick att komma längre. Resultatet är att verket lägger ned mer än hälften av dagens 113 kontor. Därutöver ska man ha ett 80-tal så kallade servicekontor tillsammans med Ams och Försäkringskassan, med en bemanning på en till tre personer.

I de avslutande förhandlingarna kom parterna överens om några justeringar av arbetsgivarens tidigare beslut. En sådan gäller Lycksele, där registervård ska hanteras av tjugo personer. Ungefär lika många arbetar för närvarande på det skattekontor som läggs ned.

Risken finns att det blir mer ensidiga arbetsuppgifter än på ett vanligt skattekontor, befarar Marita Stigedal, men hon är förstås ändå glad.

– Vi fick veta det i går, och det kom lite plötsligt. Vi gick och köpte en tårta, naturligtvis, och ska ha en ordentlig fest senare.

Andra som kan ha anledning att fira är Ängelholm, Vetlanda och Haparanda. Ängelholm får inte bara behålla sitt kontor, man utökar också personalstyrkan från 75 till 100 personer. Vetlanda får i likhet med Lycksele en riksomfattande uppgift i samband med att kontoret läggs ned, men vilken är ännu inte bestämt. Och Haparanda ska få några arbetstillfällen med anknytning till frågor som rör språkliga minoriteter.

Beslutet om Ängelholm innebär att Skatteverket endast kommer att ha ett kontor i Helsingborg i stället för planerade två.

Hans-Gunnar Johansson, som lett förhandlingarna för arbetsgivarsidan, säger att förändringarna är ett resultat av förhandlingarna.

– Men det har handlat om ändringar på marginalen. I fallet Lycksele fanns självklart en regionalpolitisk underton i ställningstagandet.

Förhandlingarna om Skatteverkets nya organisation kom igång i maj men ajournerades före sommaren. Facken anlitade därefter en arbetstagarkonsult, som i augusti presenterade sin rapport. Konsulten ifrågasätter de storkontor på 100-150 anställda som verket vill skapa och bedömer att det finns en djup klyfta mellan ledning och övrig personal.

Ing-Marie Sandin, en av förhandlarna för ST, tycker att det var bra att arbetsgivaren tog ett steg tillbaka i den avslutande förhandlingen.

– Vi hade krav på att fler orter skulle vara kvar, men det kändes ändå som att de hade lyssnat på oss, på kommunalpolitiker och på arbetstagarkonsulten. De förstod att det var lite väl drastiskt och att de kanske skulle förlora fler medarbetare än de hade tänkt sig.

Sett som helhet är ST-avdelningen dock inte nöjd med resultatet.

– Vi tror inte på den här förändringen, den är inte bra vare sig för medborgarna eller de anställda, säger Ing-Marie Sandin. De som jobbar på servicekontoren ska klara tre myndigheters arbetsuppgifter. Dessutom måste man kanske nyrekrytera personer som inte har arbetat på någon av myndigheterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA