Skatteverket skapar servicekontor

SKATTEVERKET2007-05-28

Skatteverket centraliserar all handläggning och inrättar lokala servicekontor i samverkan med Försäkringskassan och Ams. I stort sett samtliga anställda berörs, och facket befarar att folk tvingas gå.

I dag, måndag, fick drygt 11 000 anställda på Skatteverket besked om myndighetens nya kontorsstruktur. All handläggning och ärendehantering ska specialiseras och koncentreras till 66 kontor på 45 orter, i stället för att som i dag skötas på 113 orter i landet.

De kontor som blir av med dessa uppgifter omvandlas till mindre servicekontor, med renodlad kundmottagning för privatpersoner och företag. Beslut finns om samverkan med Försäkringskassan och Ams, men formerna är inte fastställda. Ett 80-tal servicekontor ska skapas på 70 orter fram till 2012.

STs avdelningsordförande Gun Kempe fick veta att ett beslut var nära förestående för två veckor sedan, då beslutsunderlaget landade i hennes mejlbox. Förra veckan kallades facket till förhandlingar, som avslutades i oenighet. Facket har kallat in en arbetstagarkonsult.

– Vi ställer oss inte bakom de principer och analyser de gjort för att komma fram till det här, säger Gun Kempe.

Trots att facket deltagit i det förberedande utredningsarbetet har man inte fått vara med och dra några slutsatser, påpekar hon.

– Någonstans känns det som att man inte ville ha oss med i slutändan. De kör sitt eget race.

Nu ser hon en risk för att en del anställda får svårt att behålla sina jobb.

– I förlängningen kan det mycket väl bli uppsägningar, på grund av att man inte har möjlighet att pendla eller att de kontor som finns kvar får andra arbetsuppgifter än vad man har kompetens för.

Överdirektör Katrin Westling Palm menar att målsättningen med förändringen är att skapa en effektivare organisation utan att dra ner på servicen till medborgarna.

– Genom att upprätta servicekontor tillsammans med andra klarar vi av det. De andra myndigheterna är i samma situation.

Hon betonar att det inte rör sig om någon besparingsreform. Alla anställda erbjuds fortsatt arbete, om än genom pendling. Pendlings- och flyttbidrag diskuteras för närvarande.

Skatteverket och Försäkringskassan har kommit längst i planerna på tjänstesamverkan i gemensamma servicekontor, medan Ams ännu avvaktar. Även Migrationsverket väntas ingå i ett framtida samarbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA