Skatteverket välkomnar lagändring

SKATTEVERKET2022-09-01
Skatteverket får möjlighet att snabbare ändra folkbokföringen för den som skrivit sig hos någon annan utan att verkligen bo där. Genom en ändring av lagen krävs inte längre att det först görs en omfattande utredning.

Tidigare krävdes att Skatteverket gjorde en omfattande utredning kring personens bosättning innan myndigheten kunnat ändra en felaktig folkbokföringsadress. Från i dag kan personen tillfälligt folkbokföras utan adress, enbart på en kommun, medan utredningen pågår.

”Den här lagändringen är efterlängtad. Det har varit frustrerande för Skatteverket, men framför allt för de personer som råkar ut för att främmande personer skriver sig hos dem, att myndigheten i vissa fall inte skyndsamt har kunnat åtgärda det”, konstaterar Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

De flesta anmälningar om fel i folkbokföringen beror på misstag, till exempel att någon skrivit fel lägenhetsnummer, skriver Skatteverket i pressmeddelandet. Sådana fel rättas oftast snabbt med en påminnelse till de berörda. Men när främmande personer medvetet folkbokfört sig hos någon annan har processen varit betydligt krångligare. Sådana felaktigheter har ofta tagit lång tid att åtgärda, eftersom Skatteverket tvingats göra omfattande utredningar.

I fortsättningen kommer en sådan anmälan att leda till en kortare utredning. Därefter kommer den som uppenbart har en felaktig adress i folkbokföringen att bli skriven på en kommun, men utan adress. Den fortsatta utredningen får sedan avgöra var personen ska vara folkbokförd.

Den som efter utredning inte anses bosatt på någon fastighet eller i någon kommun, och heller inte ska anses utflyttad från Sverige, kommer att avregistreras från folkbokföringen och registreras som försvunnen. Den som är registrerad som försvunnen får inte del av de förmåner folkbokföring ger rätt till.

För att Skatteverket ska kunna göra en tillfällig folkbokföring utan adress krävs att det är sannolikt att personen är felaktigt folkbokförd och att det leder till besvär för den som är folkbokförd, äger eller hyr fastigheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.