Skogsvården samlas i en enda myndighet

SKOGEN2005-05-11

De tio regionala skogsvårdsstyrelserna och huvudmyndigheten Skogsstyrelsen bör slås ihop till en myndighet, föreslår regeringens utredare.

Den regionala förankringen ska vara kvar, men en gemensam myndighet är mer rationell och mer enhetlig, anser utredaren och landshövdingen Maggi Mikaelsson. Samtidigt vill hon skilja uppdragsverksamheten från myndighetsuppgifterna. Ett uppdrag ska helt upphöra, den så kallade rotpoststämplingen.

– Det är positivt att vi inte förs in under länsstyrelserna, vilket var ett alternativ, kommenterar Anders Frisk, avdelningsordförande för ST inom Skogsvårdsstyrelsen. En sammanslagning till en myndighet är däremot ingen stor fråga.

Viktigt uppdrag tas bort

Han ifrågasätter förslagen om uppdragsverksamheten och om rotpoststämplingen, som innebär att träden mäts inför en försäljning.

– Skogsbolagen och skogsägarföreningarna har tryckt på för att få bort rotpoststämplingen. Men vi tycker att det är ett viktigt skogspolitiskt uppdrag, eftersom vi tar naturvårdshänsyn. Det handlar om slutavverkningar som har stor direkt inverkan på skogsmiljön.

Att avskilja övriga uppdrag från myndighetsuppgifterna är svårt, anser han, då en del av de 50 distrikten är så små att man knappast kan dela upp arbetsuppgifterna i två organisationer.

Ett regeringsförslag kan komma redan i budgetpropositionen i höst.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA