Skydd av reallön fackligt krav

FRANKRIKE2003-12-15

Regeringen vill minska vår köpkraft, trots att ”tiderna är bättre”.
Det säger de franska statstjänstemännen. Nyligen genomförde de en generalstrejk.

Lönefrågan har fått en allt mer central roll i Frankrike under den senaste tiden. Ökad tillväxt och minskad arbetslöshet gör att löntagarna känner att styrkeförhållandena håller på att förändras.
Häromdagen uppmanade alla större fackförbund landets offentliganställda att delta i en generalstrejk för högre löner. Totalt omfattar den offentliga sektorn i Frankrike fem miljoner löntagare.
– Trots att tiderna är bättre vill regeringen ge oss reallönesänkningar. Det säger Bernard Lhubert, som basar för de statsanställda inom fackförbundet CGT.

Regeringen vill ge statens anställda en löneökning för år 2000 på 0,5 procent och två gånger 1,2 procent för de två kommande åren.
När fackförbunden inte godtog budet beslutade regeringen att avbryta förhandlingarna.
Löntagarorganisationerna säger att de behöver en ökning på 1,6 procent, vilket motsvarar inflationen, för att inte få minskad köpkraft.
Regeringen hävdar att statstjänstemännen har fått reallöneökningar under tidigare år och nu måste stå tillbaka. Fackförbunden anser att detta är ett felaktigt sätt att resonera.
– Men vi är också missnöjda med annat. De sämst lottade bör få ännu högre löneökningar.
– Vi kräver också att de offentliganställda får samma övertidsersättning som de privatanställda, vilket inte är fallet idag, säger Christian Janin hos fackförbundet CFDT.
Han säger att det är mycket troligt att övertidsuttagen kommer att öka kraftigt under de kommande åren, när 35-timmarsveckan ska införas utan motsvarande nyanställningar.

Fackförbunden anser också att staten måste värna om att förbli attraktiv som arbetsgivare, eftersom stora grupper av statstjänstemän går i pension under det kommande decenniet. Enligt den officiella statistiken betalar den offentliga sektorn välutbildad personal sämre än inom det privata näringslivet, medan förhållandet är det omvända för lågutbildade.
Överhuvudtaget är statstjänstemännen oroliga för att deras villkor håller på att försämras.

Nyligen genomfördes omfattande demonstrationer mot att arbetsgivarna vill höja den generella pensionsåldern från 60 till 65 år för de privatanställda.
Ett stort antal statstjänstemän deltog också i manifestationerna.
– En sådan reform skulle också påverka vår pensionsålder, säger Christian Janin.
Idag måste en privatanställd löntagare arbeta i 40 år för att få ut full pension, mot 37,5 år för en offentliganställd. Regeringen har sagt att statstjänstemännen i framtiden bör jobba lika länge som inom den privata sektorn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA