Slå ihop Ams och länsarbetsnämnderna

UTREDNING2004-06-16

Verksamheten blir effektivare och arbetsmarknadspolitiken styrs bättre om Ams och länsarbetsnämnderna blir en enda myndighet. Det framhåller Statskontoret i en rapport som kom idag.

Idag består Arbetsmarknadsverket (AMV) av 21 myndigheter – Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) och de 20 länsarbetsnämnderna.

En sammanslagning skulle ge flera fördelar, enligt Statskontorets utredare Ulrika Johansson som gjort rapporten Det nya arbetsmarknadsverket.

Hon har följt upp hur länsarbetsnämndernas ledningsform med begränsat ansvar fungerat från 2002. En av slutsatserna är att den reformen var nödvändig, den har gjort tydligare vem som är ansvarig för verksamheten och resultaten.

Om AMV blir en enda rikstäckande myndighet, blir ansvarsfördelningen mellan den centrala och regionala nivån än tydligare och verksamheten kan bättre anpassas till regionala förhållanden. Förutsättningen att behandla arbetssökande likvärdigt i hela landet blir också större och verksamheten effektivare

Statskontoret slår vidare fast att AMV bör fortsätta att rikta in sig på sin kärnverksamhet – att få arbetsmarknaden att fungera bättre för arbetssökande och arbetsgivare. Men eftersom de regionala arbetsmarknaderna inte följer länsgränserna är det inte lämpligt att dela in AMVs verksamhet länsvis. Statskontoret föreslår istället att den nya myndigheten själv får utforma sin regionala organisation.

Rapporten är Statskontorets slutredovisning av hur Arbetsmarknadsverket bör styras.

Bakgrund

Från 2002 ändrades ledningsformen för länsarbetsnämnderna. Ams chefsroll blev tydligare. Det ansvar som länsarbetsnämndernas styrelser haft ligger idag på länsarbetsdirektören, medan styrelserna främst är rådgivande och fungerar som insyns- och kontrollorgan. Länsarbetsnämndernas uppgifter ändrades inte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA