Sluter upp bakom riktålder för pension

PENSION2013-08-27
Pensionsmyndigheten ställer sig bakom utredningsförslaget att införa en riktålder för pension. Enligt förslaget ska riktåldern anpassas till utvecklingen av livslängden och ersätta dagens 65-årsgräns.

Pensionsåldersutredningen har föreslagit att dagens begrepp pensionsålder ersätts av en riktålder som höjs i takt med livslängdsutvecklingen. Nu ställer sig Pensionsmyndigheten bakom förslaget i ett remissvar:

”Vi ställer oss bakom förslaget att införa begreppet riktålder och principen att riktåldern höjs i takt med livslängdsutvecklingen. Men vi anser att beslut om framtida värden på riktåldern ska avse en längre period. En lång framförhållning underlättar för dem som vill planera sitt arbetsliv inför pensioneringen”, säger myndighetens analytiker Gudrun Ehnsson i ett pressmeddelande.

Myndigheten vill att reglerna görs så enkla som möjligt, och att regelverket för pension samordnas med andra ersättningsregler, till exempel inom socialförsäkringarna. Undantagsregler för vissa grupper och vissa inkomster bör undvikas:

”Vi vill tvärtom förenkla reglerna så att det går att förbättra och förenkla informationen till pensionssparare och pensionärer. Då blir det möjligt att ta till sig informationen och kunna göra medvetna val. Regler som är svåra att förstå och inse hur de påverkar den egna situationen ska så långt som möjligt undvikas”, säger Gudrun Ehnsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.