Små åklagarkammare kan läggas ned

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2010-09-21

En arbetsgrupp inom Åklagarmyndigheten har föreslagit en koncentration av hanteringen av mängdbrott till Stockholm, Göteborg och Malmö. ST-avdelningen är kritisk till rapporten.

− Det kan innebära att redan små åklagarkammare blir så små att de får läggas ned, och att sårbarheten ökar för de medelstora, säger Veronica Yng Gisslin, ordförande för ST inom åklagarväsendet.

Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Domstolsverket har haft regeringens uppdrag att föreslå åtgärder som effektiviserar handläggningen av mängdbrott, som ofta har långa handläggningstider.

Förutom en rad gemensamma åtgärder föreslår arbetsgruppen på Åklagarmyndigheten att myndighetens egen hantering av mängdbrott ska centraliseras.

ST är mycket kritiskt i sitt remissvar och menar att mängdbrotten bör hanteras runt om i hela landet där medborgarna bor och där åklagarkammare finns inom räckhåll.

Enligt Veronica Yng Gisslin står det inget i förslaget om att personalen ska minska, däremot uttrycks att personalantalet inom hela myndigheten ska vara oförändrat:

− Det betyder ju indirekt att personalen måste minska på övriga kammare till förmån för de orter som föreslås hantera mängdbrott.

Hon berättar att det just nu finns 19 beredningsassistenter som arbetar med mängdbrott, varav sex på de föreslagna orterna.

− Det är inte heller säkert att övriga tretton kan eller vill följa med till Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Utöver de särskilda beredningsassistenterna finns dessutom åklagaradministratörer som registrerar eller hanterar mängdbrott på något sätt, vilket betyder att många fler berörs av förslaget, enligt Veronica Yng Gisslin.

Hon menar att en effektivisering kan uppnås genom att ta vara på de goda exempel som finns på andra kamrar.

Riksrevisionen har i en granskning i maj 2010 uppmanat Åklagarmyndigheten att ”Fortsätta den påbörjade utvecklingen av mängdbrottshanteringen på åklagarkamrarna och låta annan personal än åklagare förbereda lagföringsbesluten samt genomföra detta inom hela Åklagarmyndigheten”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA