SMHI vill riva upp lokala avtal

NYHET2005-02-23

Arbetsgivarverkets skrivelse har redan ställt till problem i de lokala förhandlingarna. På SMHI vill arbetsgivaren riva upp det lokala avtalet

SMHIs nya avtal gäller för hela avtalsperioden, och innebär att lönerna för i stort sett alla sätts genom lönesättningssamtal som bekräftas i ett kollektivavtal.

–Vår personalchef säger att vår modell inte är något problem för SMHI, men hon har ett tryck på sig från Arbetsgivarverket, säger Lars Hedin, ordförande för ST inom SMHI.

ST kommer inte att gå med på enskilda löneförhandlingar utan kollektivavtal. Den förhandlingsmodell Arbetsgivarverket förordar medger också att tidpunkten för lönerevision kan variera.

–Det skulle slå sönder arbetet med lönestrukturen om man kan ha olika tidpunkter för lönerevision för varje enskild medarbetare.

–Man kan ifrågasätta giltigheten i beslutet på avtalsrådet, säger Lars Hedin, själv ledamot av STs förbundsstyrelse. Vi utgick från att det gick att lita på den muntliga överenskommelsen om att den förhandlingsordning som ST önskar skulle vara möjlig att använda.

Kan ej hävda STs modell

Vid Länsstyrelsen i Örebro har STs sektion bestämt sig för att alla ska ha lönesättande samtal, berättar Anne-Marie Wallin i sektionsstyrelsen.

Men arbetsgivaren säger att de inte kan använda STs modell, utan måste använda den modell Arbetsgivarverket förespråkar, 8:2. Det innebär att facket inte kan justera lönerna i efterhand.

–Då STs modell för lönesättande samtal inte finns med i avtalstexten kan vi inte hävda den gentemot arbetsgivaren. Därför kommer vi att förhandla enligt 8:2, säger Anne-Marie Wallin.

Men i förra avtalsrörelsen, då en del av medlemmarna hade lönesättande samtal enligt STs modell, fick facket inte heller någon möjlighet att justera lönerna i efterhand, berättar hon.

Inom Vägverkets myndighetsdel har flera avdelningar tvingats avbryta löneförhandlingarna på grund av Arbetsgivarverkets påbud. Man har tidigare använt lönesättningssamtal av »ST-modell«, med kollektivavtal i efterhand, men nu säger de lokala arbetsgivarna nej till den modellen.<

–Vi har att välja mellan pest och kolera, säger Tommy Aldvin, avdelningsordförande och andre vice ordförande i ST. Utan kollektivavtal kan det bli en mängd skevheter som måste rättas till vid nästa förhandling. Men medlemmarna har haft lönesättningssamtal tidigare och vill ha det inflytandet. Om vi måste återgå till traditionella förhandlingar, riskerar vi att få missnöjda medlemmar.

TVÅ FÖRHANDLINGSMODELLER

Paragraf 8:2 - Uppgörelse om lön mellan chef och anställd blir automatiskt kollektivavtalsreglerad.

Paragraf 8:3 - Den gängse modellen som avslutas med att parterna tecknar kollektivavtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA