Sjukfrånvaron fortsätter att öka

SOCIALFÖRSÄKRING2013-01-29

Sjukpenningtalet, Försäkringskassans mått på sjukfrånvaron i landet, steg med 13 procent under förra året. Mest ökade kvinnornas sjukfrånvaro som steg från 8,5 till 9,8 dagar i genomsnitt.

Sjukpenningtalet sjönk kraftigt sedan sjukreglerna ändrades i flera steg efter regeringsskiftet år 2006. Enligt Försäkringskassans egen statistik var det genomsnittliga sjukpenningstalet för år 2006 11,3. Sjukpenningstalet för kvinnor var då 14,3. År 2010 hade de ändrade reglerna lett till minskad sjukfrånvaro och sjukpenningtalet sjunkit till rekordlåga 5,7 – varav 7,0 bland kvinnor och 4,5 bland män.

Därefter har siffrorna ökat igen. Under 2012 ökade sjukfrånvaron bland kvinnor med 1,3 frånvarodagar i snitt. För männen var frånvaron oförändrad. I ett pressmeddelande förklarar Försäkringskassan att orsaken till ökningen dels beror på att en del av de som tidigare blivit utförsäkrade nu återvänder till sjukförsäkringen, men att det också har skett en ökning av andra fall.

Antalet personer som fått sjuk- och aktivitetsersättning har också ökat under året, från 2,82 till 3,25 per tusen försäkrade.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA