Snabb kontakt gynnar ST

REKRYTERING2003-11-05

Två av fem ST-medlemmar går med i facket på eget initiativ, utan kontakt med lokala fackliga företrädare. Det visar STs medlemsundersökning. Men på skattemyndigheten i Sundsvall träffar facket varje nyanställd.

– Vi försöker ta tag i folk ganska omgående och presentera oss, berättar Lars-Göran Fridlund, sektionsordförande i ST-Skatt.

Det finns två enkla recept för ett välfungerande rekryteringsarbete, anser han.

– För det första att skicka ut rätt folk. Om man ska rekrytera en 24-årig akademiker är det bättre att skicka en ung akademiker än en 57-årig assistent. För det andra bör man söka upp den nyanställde under första arbetsveckan.

Det håller inte att vänta på den formella arbetsplatsintroduktionen.

– Det dröjer oftast en månad, och då är de redan med i ett annat fack eller i a-kassan.

För att både rekrytera och behålla medlemmar måste det förstås i botten finnas ett bra lokalt fackligt arbete, understryker Lars-Göran Fridlund.

ST-sektionens arbetssätt har gett goda resultat på skattekontoren i Jämtland och Västernorrland. Av de 25 akademiker som anställts i Sundsvall de senaste tre åren har 16 gått med i ST och 6 i Saco, resten är oorganiserade. På kontoren i Kramfors och Sollefteå är ST numera enda facket.

Lars-Göran Fridlund är även rekryteringsansvarig i ST-Skatts avdelningsstyrelse, och avdelningen ska nu utarbeta en handbok i rekrytering.

På hemmaplan försöker sektionen ta ytterligare steg. Man vill ta kontakt med tänkbara medlemmar redan innan de anställs.

– När vi vet vilka som ska kallas till intervju ska vi vara framme och välkomna dem, förklarar Lars-Göran Fridlund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA