Snabbare asylprövning ska testas

MIGRATIONSVERKET2009-02-09

Migrationsverket ska införa en ny modell för prövning av asylansökningar. Ambitionen är att minska improduktiv liggtid och få ner tiden från ansökan till beslut till mindre än tre månader.

Av:  Peter Nordebo & Therese Säfström

Migrationsverket har under många år strävat mot att få ner väntetiden för den som söker asyl. Målet har varit att prövningstiden i normalfallet ska vara mindre än sex månader. Nu föreslår en intern utredning en ny modell för prövningen, som både ska korta väntetiden och öka kvaliteten.

Enligt utredningen består merparten av den nuvarande handläggningstiden av improduktiv liggtid, där ingenting av värde tillförs ärendet. Genom att sätta in större kraft och kompetens i handläggningens inledningsskede ska man åstadkomma både en kortare handläggningstid och ett bättre resultat.

”Att de som söker skydd i Sverige får en rättssäker prövning är inte gott nog. Vår ambition när vi nu reformerar asylprocessen är att merparten av de som söker asyl ska få besked från Migrationsverket redan inom tre månader”, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Den nya modellen ska testas i en försöksverksamhet under våren.

– Från facket har vi framfört redan tidigare att det är viktigt att förändringsarbetet inte genomförs så snabbt att personalen inte hinner med, säger Susanne Andersson, sektionsordförande för ST inom migrationsområdet på Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping.

I nästa vecka träffas Dan Eliasson och de fackliga representanterna för att diskutera hur arbetet ska gå vidare.

– Sedan tidigare är vi överens om att facket ska vara delaktig i samverkansgruppen. Vi måste också utvärdera försöket innan sommaren. Det behöver följas upp och vi måste kontrollera rättssäkerheten i det, säger Susanne Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA