Snabbt slut på Transports strejk
Transports strejk vid landets godsterminaler avbröts efter en knapp timme. Facket och Biltrafikens arbetsgivareförbund har slutit ett avtal med regler om användandet av bemanningsföretag.
I dag klockan tolv bröt den varslade konflikten ut mellan fackförbundet Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. Frågan om bemanningsföretag blev den utlösande faktorn.
Strejken omfattade de anställda på 24 terminaler tillhörande DHL, Schenker och DSV runt om i landet.
Striden gällde inte lönenivåer eller andra avtalsvillkor, utan det facket ser som missbruk i användningen av bemanningsföretag.
”I flera år har vi sett skrämmande exempel på hur anställda avskedas en dag, för att sedan få komma tillbaka till samma arbetsplats i otrygga bemanningsanställningar nästa dag. Det här är en ovärdig situation på svensk arbetsmarknad och den måste få en lösning”, enligt Lars Lindgren, förbundsordförande Svenska Transportarbetareförbundet.
Men strax före klockan ett kunde parterna enas om ett avtal och strejken avblåstes. Transport anser sig nu ha fått igenom ett starkare fackligt inflytande när företag vill använda bemanningsföretag. Man har också inrättat en partsgemensam grupp som ska se över konkurrensneutraliteten i åkeribranschen.
”Jag är väldigt nöjd med avtalet. Nu får vi äntligen de verktyg vi behöver för att gemensamt städa upp i branschen”, säger Lars Lindgren i ett pressmeddelande.
Den blockad mot övertids- och mertidsarbete som utlöstes samtidigt med strejken ligger dock fast. Den omfattar miljöarbetare och bevakningspersonal.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.