Bild: Mostphotos

Söktjänster på internet kan förlora grundlagsskydd

YTTRANDEFRIHET2020-09-07
Söktjänster på internet som offentliggör personuppgifter om begångna brott ska inte längre vara grundlagsskyddade, föreslår en parlamentarisk kommitté.

I slutet av augusti lämnade 2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté sitt betänkande ”Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrandefriheten”. Kommitténs uppgift har varit att se över regleringen av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen på ett antal punkter, bland annat för vissa söktjänster på internet.

På senare år har det vuxit fram ett antal söktjänster med fokus på att offentliggöra personuppgifter om lagöverträdelser. Genom att söka på ett namn eller en adress kan användaren få veta om en viss person begått brott.

Att uppgifter om enskilda personers brottslighet tillhandahålls fritt på internet leder, enligt kommittén, till risker för allvarliga intrång i dessa individers personliga integritet. Kommittén föreslår därför att personuppgifter om lagöverträdelser ska undantas från tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen och i stället regleras genom vanlig lag. En förutsättning är att personuppgifterna ingår i en uppgiftssamling som är sök- eller sammanställningsbar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.