Spira-projektet ska öka mångfalden

POLISEN2009-11-06

Polisen ska öka jämställdheten och mångfalden. Ett försök är det så kallade Spira-projektet, som vänder sig till unga med utomnordisk bakgrund.

Rikspolisstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att öka mångfalden och jämställdheten. I juni 2011 ska resultatet redovisas. Fram till dess driver myndigheten projekt i Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

I Stockholm, där projektet går under namnet Spira, har ett 70-tal unga människor med utländsk bakgrund rekryterats. Enligt projektsamordnare Åsa Jacobsson är deltagarna mellan 18 och 24 år, de är födda utanför Norden – eller har föräldrar som är det. De får inte förekomma i brottsregistret och när de rekryterades var de inskrivna på Arbetsförmedlingen.

– De kan ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden till exempel på grund av utländskt klingande namn. Då kan vi ge dem en värdefull merit. Men samtidigt kan de ha en kulturell kompetens som vi inom polisen saknar, så det blir ett ömsesidigt givande och tagande, säger Åsa Jacobsson.

Deltagarna blir anställda inom polisen under 13 månader. De får då bland annat en utbildning i juridik och kunskap om brottsbalken. Månadslönen är 15 000 kronor och de kan till exempel få jobb i reception, i länsväxel eller på krimrotlar.

– Det finns många som tycker att vi borde genomföra liknande projekt också för andra svenska ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Så förhoppningsvis kan det bli en sådan fortsättning i framtiden, säger Åsa Jacobsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA