ST fixade löneökning på 6 000 kronor

REGERINGSKANSLIET2015-02-10
En kvinnlig projektledare på Regeringskansliet har fått en löneökning på drygt 6  000 kronor i månaden. ST drev ärendet efter att ha upptäckt att kvinnan tjänade flera tusen kronor mindre än sina manliga kolleger.

– Hon är så klart jätteglad och vill att fler ska bli peppade av hennes fall, säger STs avdelningsordförande Anita Engvoll.

Det var vid en lönerevision som ST upptäckte att medlemmen, som tidigare haft administrativa göromål, hade en månadslön långt under sina manliga kolleger med likvärdiga arbetsuppgifter.

När ST påtalade detta för arbets­givaren blev svaret att medarbetaren var korrekt lönesatt.

– Osakliga löneskillnader är olagligt. Och det här var klockrent, säger Anita Engvoll.

STs vice avdelningsordförande var med och kartlade medlemmens arbetsuppgifter och kvalifikationer.

Det visade sig att hon hade större projekt med högre budget och fler under­ställda än sina manliga kolleger. Dessutom intervjuades hennes uppdragsgivare, delprojektledare och medarbetare.

– Alla gav samma bild, att det var en extremt skicklig person som får folk att jobba mot samma mål, säger Anita Engvoll.

Även hennes chef hade uppmärksammat detta, men sade sig inte kunna göra något på grund av begränsat ekonomiskt utrymme, säger Anita Engvoll.

Enligt henne leder lönesystemet till inlåsningseffekter och motverkar möjligheten att rätta till osakliga löneskillnader.

Arbetsgivaren fick STs material och gjorde en egen undersökning. Efter en tid gick de med på att ge projektledaren en löneförhöjning med drygt 6 000 kronor i månaden.

– Lönen har höjts, men vi har aldrig ansett att det förelegat en osaklig löneskillnad, säger Stellan Broman, förhandlingschef.

Anita Engvoll tycker det är viktigt att våga ta reda på om man är lönediskriminerad eller inte.

– Det kan löna sig, säger hon. 

Osakliga löneskillnader

  • Löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika eller likvärdigt är inte tillåtet enligt diskrimineringslagen.
  • Arbetsgivare är skyldiga att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader och ska därför göra en lönekartlägg­ning vart tredje år. Resultatet ska redovisas i en handlingsplan.
  • De fackliga organisationerna ska enligt lagen få den information som behövs för att kunna samverka i hela processen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Andreas (ej verifierad) ons, 03/01/2017 - 12:50
Spännande att ST har drivit den frågan och lyckats. Då kanske man kan vara lika intresserad av min situation.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.