ST har avtalat om korttidspermitteringar

AVTAL2020-03-20
ST och Almega har tecknat centrala avtal om korttidspermitteringar för de avtalsområden som omfattar spårtrafik och övriga kommunikationer, som flyg.

ST och Almega har tecknat nya centrala avtal för spårtrafikbranschen och övriga kommunikationsbranschen. Enligt ett pressmeddelande från ST syftar avtalen till att undvika omfattande varsel relaterade till de åtgärder som rekommenderas för att begränsa spridning av coronaviruset.

Tidigare i veckan beslutade regeringen om lönesubventioner till korttidspermitteringar, under förutsättning att kollektivavtal tecknas av parterna.

”Om vi inte hade gjort detta hade vi stått inför mycket stora uppsägningar på delar av de här avtalsområdena, där många verksamheter nu går på sparlåga. I nuvarande läge är detta det bästa vi kan göra”, konstaterar Oskar Falk, biträdande förhandlingschef på ST, i pressmeddelandet.

Avtalet mellan ST och Almega förutsätter att arbetsgivare och lokala fack gör en överenskommelse om korttidspermitteringar.

Intjänad semester påverkas inte av korttidspermitteringen.

Parterna är överens om att revidera avtalet om ny lagstiftning införs.

Så fungerar korttidspermittering

  • Arbetsgivaren kan minska arbetstiden för de anställda, samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.
  • Staten står för omkring tre fjärdedelar av lönekostnaden.

Mer information finns på Tillväxtverkets hemsida tillvaxtverket.se

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Permitterare (ej verifierad) tis, 03/31/2020 - 11:19
Det var i varje fall väldigt viktigt, förut att arbetsgivaren kommer överens med facket om permiteringen.
Se till att upprätta ett protokoll från mötet angående detta.
Så det inte bara blir något som Arbetsgivaren bestämde utan att blanda in facket.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.