ST positivt till att SJ tar över Öresundståg

SPÅRTRAFIKEN2020-11-27
Om ett par veckor tar SJ över Öresundståg från Transdev, och ST är i huvudsak positivt till förändringen. Men flera frågor återstår att lösa och de lokala facken har inte fått möjlighet att delta i inrangeringsförhandlingar. ”Det är en konstig procedur och inte optimalt”, säger Lars Nilsson, ordförande för ST inom Transdev.

SJ vann Skånetrafikens senaste upphandling av den regionala trafiken i Öresundståg. Det innebär att omkring 500 anställda byter arbetsgivare från det multinationella transportföretaget Transdev. SJ tar över trafiken 13 december.

– Det är positivt, och vi tror och hoppas att det ska bli bra, säger Lars Nilsson, ordförande för ST Transdev Öresundståg.

Sedan SJs monopol försvann har det blivit allt rörigare inom tågtrafiken, anser han.

– Det kanske blir en ny strejk på Pågatåg, som vill hyvla tjänster till 80 procent. Så det känns ändå bra att ett riktigt järnvägsföretag vann denna upphandling.

En fördel är enligt Lars Nilsson att SJ kommer att driva kringverksamhet som städning, växling och cafévagn i egen regi. En annan förbättring är att det blir fler tågvärdar – en tågvärd per vagnssätt, vilket betyder upp till tre på varje tåg.  

Men flera frågor är fortfarande olösta, bland annat schemaläggningen, pauser och biljettkontroll, visering. När det gäller visering är ett villkor i upphandlingen att alla passagerare ska viseras, säger Lars Nilsson.

– Det kravet skapar en oro, både för hot och våld och med anledning av coronapandemin, säger Lars Nilsson. De lösningar som tjänstemännen föreslår kanske inte helt följer hur vår verklighet ser ut.

Ett annat problem är att arbetsgivaren Transdev, med hänvisning till personalbrist, inte låtit lokala fackliga företrädare delta i inrangeringsförhandlingarna.

– Förhandlingarna har därför skötts av ombudsmän, och lokala fackliga företrädare har fått använda sin fritid för att läsa in sig på ett ganska stort material. Det har inte varit optimalt, säger Lars Nilsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.