Nästa år tar SJ över Öresundståg

SPÅRTRAFIKEN2019-05-22
Efter en upphandling står det klart att SJ får överta driften av Öresundståg från december 2020 och åtta år framåt. Öresundstågen trafikerar Köpenhamn och Helsingör från Göteborg, Kalmar och Karlskrona via Malmö.

Regiontågsystemet Öresundståg knyter ihop södra Sverige med Köpenhamn och Helsingör. Systemet består av tre olika linjer från Göteborg, Kalmar och Karlskrona som går till Köpenhamn och Helsingör via Malmö. Öresundståg trafikerar ett 50-tal stationer med 111 tågfordon av typen X31. Cirka fem miljoner personer bor i trafikområdet, enligt ett pressmeddelande från SJ.

”Att vi fått förtroende att driva och utveckla Öresundståg är fantastiskt. Vår målsättning är att bedriva en kollektivtrafik som får ökad attraktionskraft och bidrar till tillväxt och ökad livskvalitet i Södra Sverige”, kommenterar SJs vd Crister Fritzson i pressmeddelandet.

Avtalet innebär ett helhetsansvar för trafikplanering, drift, personal, underhåll och ersättningstrafik. Avtalsperioden är december 2020 till december 2028 med option på ytterligare två år. Fram till 2022 har SJ ansvar för trafiken till och från gränsen mellan Sverige och Danmark. Från 2022 har SJ fullt driftansvar till och från Österport i Danmark. Uppdraget har upphandlats av regionerna Skåne, Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Halland och Västra Götaland.

SJ bildar ett nytt affärsområde för Öresundstågen, SJ Öresund. Ledning, administration och driftledning lokaliseras i Skåne. SJ Öresund kommer enligt pressmeddelandet att erbjuda Transdevs nuvarande personal fortsatt anställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Spårtrafiken
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.