Tågvärdar fick rätt i Arbetsdomstolen

ÖRESUNDSTÅG2018-09-26
Två tågvärdar anställda på Öresundstågen får rätt till ersättning för obekväm arbetstid, också under väntetid vid byte av tåg. Det är resultatet av en dom i Arbetsdomstolen i dag.

Det är Seko som stämt arbetsgivaren Transdev och arbetsgivarorganisationen Almega tjänsteförbunden för brott mot det lokala kollektivavtalet. 

Transdev som kör Öresundstågen har inte velat betala tågvärdarna ersättning för obekväm arbetstid för den ”uppehållstid” som ibland uppstår när tågvärdarna inom en arbetsperiod på schemat går av ett tåg och sedan får ett uppehåll i arbetet i väntan på att gå på nästa tåg.

Men nu har alltså Arbetsdomstolen slagit fast att tågvärdarna har rätt till ersättning för obekväm arbetstid – ob-tillägg – så länge det ”uppehållstiden” är på betald arbetstid.

Transdev har därmed brutit mot det lokala kollektivavtalet och är därför skyldig att betala både den uteblivna ob-ersättningen 63 575 kronor respektive 21 373 kronor och allmänt skadestånd till de två arbetstagarna om 10 000 kronor vardera. Dessutom ska Transdev betala 75 000 kronor i allmänt skadestånd till Seko.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.