ST: SAS situation ett undantag

AVTAL2012-11-19

Facken i SAS-krisen har gått med på lönesänkningar och ändrade arbetstider för att rädda bolaget. STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar anser att situationen ska ses som ett undantag.

Det var förra måndagen som SAS gick ut med vad som krävdes av personalen för att bolaget skulle överleva. Efter hårda förhandlingar under söndagsnatten slöt det sista av åtta berörda fack upp bakom kraven på måndagen.

Svenska kabinanställdas förening har, enligt Dagens Nyheter, DN, gått med på att riva upp planerade löneökningar för 2012 och 2013, fler arbetstimmar och att pensionsåldern höjs till 65.

Svenska Pilotföreningen har, enligt DN, gått med på fler arbetsdagar i luften, 190 dagar om året i stället för 179 som i dag, lönesänkning som motsvarar en månadslön och sänkning av traktamentet.

STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar anser inte att dagens överenskommelse påverkar maktförhållandet mellan fack och arbetsgivare generellt.

− Jag ser inte situationen som en trend utan snarare som ett undantag. Det har haft ett mycket svårt läge då det handlat om arbetstillfällen kontra anställningsvillkor. Det man kan uppmärksamma är att det är facken centralt som kommit överens med arbetsgivaren.

Hon kan inte heller se att det påverkar varken STs medlemmar inom Swedavia eller bransch Flygledning.

− De arbetar inte bara åt SAS utan åt många olika aktörer.

TCOs ordförande Eva Nordmark är kritisk mot uppgörelsen och svenska staten, som är SAS största ägare. Hon säger till Ekot att hon anser att staten brutit mot svensk tradition på arbetsmarknaden.

”Staten borde visa mycket bättre ledarskap för den svenska modellen. Nu måste ägare och ledning återupprätta förtroende med sina anställda.”

Hon menar att SAS och ägarna ställt ultimatum och att de sedan under hård tidspress förväntat sig att facken ska gå med på det.

”..det tillhör inte den svenska traditionen att bete sig på det sättet,” säger Eva Nordmark till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA