ST: Skyddet för visslare otillräckligt

ÖPPENHET2014-11-05
Fackförbundet ST anser inte att den föreslagna visselblåsarlagen ger ett tillräckligt skydd för den som larmar om missförhållanden på jobbet. Statligt anställda är redan osäkra om vilka rättigheter de har och förslaget riskerar att spä på den osäkerheten, enligt ST.

Fackförbundet ST har lämnat ett yttrande om betänkandet ”Visselblåsare – Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden”.

ST ställer sig positivt till bättre skydd för anställda som larmar om problem på jobbet. Men de föreslagna skydden, bland annat tystnadsplikt kring visselblåsarens identitet och skadeståndsrätt till den som utsätts för repressalier, är otillräckliga.

ST befarar också att lagförslagen kan leda till en försvagning av rättigheterna inom statlig sektor där grundlagen redan ger de anställda ett bättre skydd. ST syftar på meddelarfriheten och meddelarskyddet som skyddar offentligt anställda som går till media. Det beror på att stat, kommuner och landsting inte får efterforska journalisternas källor och inte heller utsätta en avslöjad källa för repressalier.

Det nya lagförslaget tar i första hand sikte på något annat, nämligen att skydda den anställde som slår larm inom arbetsplatsen. Men på ST oroar man sig för att lagförslaget ska tolkas av anställda som att den ersätter eller begränsar meddelarfriheten.

Liksom andra kritiker, exempelvis Justitiekanslern, kritiserar ST lagförslagets uttryck om ”allvarliga missförhållanden”. ST anser att alla slags missförhållanden borde omfattas av skydd. Uttrycket är alltför otydligt och den anställde kommer att vara osäker på om och när det är möjligt att slå larm, skriver ST i yttrandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.