ST stämmer FOI i Arbetsdomstolen
Nu stämmer ST staten i Arbetsdomstolen. Målet gäller en medlem som har varit anställd vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, sedan 1987. När myndigheten nu säger upp personal får medlemmen sluta, samtidigt som flera anställda med kortare arbetstid jobbar kvar.
FOI har sagt upp ett antal personer på grund av arbetsbrist.
När det gäller medlemmen i stämningsansökan är ST är oense med arbetsgivaren på flera punkter. Dels har inte ST samma bild av vilka arbetsuppgifter medlemmen faktiskt har haft, och dels anser förbundet att arbetsgivarens indelning i så kallade turordningskretsar är felaktig, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.
– Det är anmärkningsvärt att man inte på lokal nivå är överens om vilka arbetsuppgifter en anställd faktiskt har haft.
Inom staten är det ett särskilt avtal, turas, som reglerar turordningen vid uppsägningar. Arbetstagarna ska turordnas i kretsar med dem som har ”i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter”.
I det här fallet hävdar arbetsgivaren att den anställde har haft stödfunktioner kring forskningen. ST, å sin sida, menar att medlemmen faktiskt har forskat, och stöder sig bland annat på de uppgifter som medlemmen haft, samt utbildning, kompetens och de vetenskapliga artiklar hen har publicerat.
ST är inte heller överens med arbetsgivaren om själva indelningen i turordningskretsar. Arbetsgivaren har enbart gjort kretsar med enstaka personer, men ST menar att kretsarna borde ha gjorts med fler personer i varje krets.
– Inte ens när man beaktar att FOI är en myndighet med mycket specialistkompetens är det rimligt att ha så många kretsar som är så små, säger Veera Littmarck.
Efter att parterna inte har kunnat enas i förhandlingar väljer nu alltså ST att göra en stämningsansökan hos Arbetsdomstolen. Förbundet begär att medlemmen får 75 000 kronor i skadestånd. ST anser också att avtalsparten i kollektivavtalet OFR/S, P, O – där ST ingår – bör få skadestånd.
Turordningsavtalet
Vid uppsägningar är grundregeln i lagen om anställningsskydd, las, att de anställda turordnas utifrån sin anställningstid. Men i staten finns ett särskilt avtal, turas, som reglerar hur uppsägningar ska gå till. Vid arbetsbrist delas de anställda in i turordningskretsar. I varje krets ingår anställda med i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter på samma ort. Den som har kortast anställningstid i kretsen sägs upp först.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.