
ST stämmer staten – kritiserar avsked
Fackförbundet ST stämmer staten i Arbetsdomstolen. Fallet gäller en medarbetare på Försäkringskassan som avskedats sedan hon gjort två otillåtna registerslagningar. ”Straffet är oproportionerligt”, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
De slagningar som ledde till att kvinnan, en mångårig medarbetare på Försäkringskassan, avskedades ska ha gjorts hösten 2023. Två nära släktingar hade då bett henne att ta reda på vilka som var handläggare för deras respektive ärenden hos myndigheten. Kvinnan ska då ha sökt reda på handläggarnas namn, utan att ta del av handläggningen – slagningar som snabbt upptäcktes av myndighetens internutredare.
Eftersom kvinnan inte tagit del av ärendena trodde hon sig ha följt reglerna för it-systemen. I efterföljande möten erkände hon slagningarna och medgav att hon missuppfattat reglerna.
Försäkringskassans personalansvarsnämnd valde att åtalsanmäla kvinnan för dataintrång, ett brott hon också kom att dömas för. Påföljden blev lägsta möjliga dagsbötesstraff.
När myndighetens personalansvarsnämnd tog upp ärendet på nytt i februari i år beslutades att kvinnan även skulle avskedas.
Uppgifterna framkommer i den stämningsansökan som Fackförbundet ST, där kvinnan är medlem, lämnade in till Arbetsdomstolen under måndagen. ST yrkar på att avskedet ska ogiltigförklaras.
– Det är oproportionerligt att avskeda vår medlem för det ganska bagatellartade övertramp hon har gjort – om hon ens medvetet har gjort ett övertramp. En arbetsgivares åtgärd måste stå i proportion till den överträdelse den anställde har gjort, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist.
Han menar att det finns ett mönster där arbetsgivaren ofta väljer att beivra det inträffade på hårdast möjliga sätt.
– Här tar de i alldeles för hårt. För det första hade man inte behövt åtalsanmäla de här slagningarna. Det finns ett antal brott man alltid ska åtalsanmäla och det här är inte ett sådant.
Joakim Lindqvist pekar också på att det endast varit fråga om två slagningar och att informationen kvinnan sökte var offentlig. Hans uppfattning är att bestraffning hade kunnat stanna vid en varning eller löneavdrag.
– I stället förstör man hennes liv. Jag förstår faktiskt inte hur man resonerar från arbetsgivarens sida. Man tar till avsked, den största släggan som finns. Den som ska användas för de värsta överträdelserna.
Försäkringskassan betonar att myndigheten generellt inte uttalar sig i individärenden, men i en mejlkommentar till Publikt svarar Elisabeth Schuman, chef för enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö, att det specifika fallet handlar om förtroendet för myndigheten.
”Försäkringskassan ser allvarligt på den förtroendeskada det innebär att våra medarbetare begår dataintrång och därmed tar del av integritetskänslig information om medborgarna som vi har som uppgift att skydda. Vi välkomnar en prövning av ärendet och ser fram emot domstolens syn på om det är förenligt att kvarstå i anställning vid en statlig myndighet som hanterar en stor mängd integritetskänslig information när man i arbetet gjort sig skyldig till dataintrång.”
Utöver att avskedandet ska ogiltigförklaras yrkar ST också på att Försäkringskassan ska betala ut lön och skadestånd till kvinnan. Om domstolen skulle bedöma att det funnits sakliga skäl för uppsägning yrkar förbundet på utbetalning av lön samt ett lägre skadeståndsbelopp.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.