ST vann strid om ensamarbete

SL2006-04-12

– En seger för både passagerare och personal.
Det säger Lennart Nilsson, ST, sedan regeringen beslutat att förbjuda ensamarbete på pendeltåg.

- Det här är ett välkommet och prejudicerande beslut för all pendeltågstrafik i hela landet! Det sätter definitivt stopp för SLs planer på att införa ensamarbete på pendeltågen, säger Lennart Nilsson, som är ordförande i ST inom pendeltågstrafiken och har drivit frågan sedan flera år tillbaka.

Sedan 2003 har ST arbetat aktivt mot ensamarbete på pendeltåg. I december 2003 överklagade ST inom Spårtrafiken och Citypendeln Arbetsmiljöverkets beslut att tillåta ensamarbete. Verket tillåter inte ensamarbete på vanliga tåg hos SJ, men tillät ensamarbete på pendeltåg.

– Det var viktigt för oss att driva frågan. Det är en säkerhetsfråga för både passagerare och personal, i synnerhet som hot- och våldsincidenterna ökar, konstaterar Lennart Nilsson.

Regeringen ville inte vänta på att Arbetsmiljöverket lokalt och centralt skulle utreda frågan och tyckte att det stod klart att föraren inte skulle behöva vara ensam. Beslutet gäller från 1 juli i år, säger Lars von Ehrenheim, kansliråd på näringsdepartementet, till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA