ST vann tvist i Arbetsdomstolen

NYHET2004-12-02

Arvika tingsrätt gjorde fel när de satte en domstolssekreterare i en egen turordningskrets och sedan sade upp henne. Det har Arbetsdomstolen beslutat.

Den uppsagda kvinnan hade längst anställningstid av alla domstolssekreterare vid Arvika tingsrätt när hon blev uppsagd förra året. Men arbetsgivaren hävdade att de arbetsuppgifter hon hade, och som hade försvunnit genom en omorganisation, var så olika kollegornas att hon skulle placeras i en egen turordningskrets. Därmed kunde hon sägas upp trots en anställningstid på 32 år.

Men ST tog uppsägningen till Arbetsdomstolen, AD, som nu alltså gett facket och dess medlem rätt.

Den uppsagda kvinnan hade arbetat på inskrivningsenheten vid Arvika tingsrätt. År 2001 koncentrerades all inskrivning till sju tingsrätter på andra håll i landet. Kvinnan utnyttjade då möjligheten i ett särskilt kollektivavtal att ta en tidsbegränsad anställning i en av de sju domstolarna, Uddevalla tingsrätt.

Det var när hon efter två år ville tillbaka till Arvika som arbetsgivaren sa upp henne.

STs linje i AD var att arbetsuppgifterna på den gamla inskrivningsenheten i Arvika i huvudsak var jämförbara med sysslorna för en domstolssekreterare vid en målenhet, som arbetar med brottmål, tvister och familjerättsmål. I och med det borde alla domstolssekreterare i Arvika ingå i samma turordningskrets vid uppsägning.

AD delar den bedömningen. I båda fallen handlar det om beredningsarbete och arbetsmetoderna är ungefär desamma. Och vid nyanställningar ställs samma krav på domstolssekreterare vid inskrivningsenheter som vid målenheter.

Domen ger den uppsagda kvinnan 50 000 kronor i skadestånd. Hon kan enligt lagen inte få tillbaka sitt jobb, men arbetsgivaren döms att ersätta henne för eventuell förlorad inkomst i upp till 32 månader – det vill säga om hon inte hittar ett nytt arbete.

Facket får 25 000 kronor i skadestånd.

Enligt STs förbundsjurist Torsten Nilsson var domen en viktig markering.

– Arbetsgivarna tenderar att mer och mer göra turordningskretsar med bara en person. Nu kan de inte vara så säkra på att få igenom dem.

Anette Jellve

, ordförande för ST inom domstolsväsendet, säger att domen är viktig inför den fortsatta processen med sammanslagningar av tingsrätter.

– Vi har haft så många diskussioner om jämförbara arbetsuppgifter att jag tror att till och med Domstolsverket uppskattar den här domen, säger hon.

Turordning

En turordningskrets är en grupp av människor med jämförbara arbetsuppgifter på en arbetsplats. Om uppsägningar ska göras på grund av arbetsbrist är det de med kortast anställningstid inom gruppen som sägs upp.


Inom staten finns ett särskilt avtal om turordning. Enligt tidigare, vägledande domar i Arbetsdomstolen ska avtalets begrepp ”jämförbara arbetsuppgifter” ges ”en relativt vidsträckt tolkning”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA