ST varnar för risker i arrester

POLISEN2012-09-04
Kort efter mordet på en häktes­vakt i Huddinge blev en arrest­vakt svårt misshandlad i Polisens arrestlokaler alldeles intill. Vakten, som jobbade ensam, var inhyrd från ett privat vaktbolag. Nu vill ST att verksamheten vid arresterna ses över.

– Det som stör mig mest är att det är pengar som styr säkerheten för både intagna och anställda, säger Bo Gustavsson, nationellt arbetsmiljöansvarig i STs avdelning inom polisväsendet.

I arresten hamnar människor som just frihetsberövats, inte sällan med våld. De kan ha gått igenom traumatiska upplevelser, drabbas av panik eller bli helt apatiska, konstaterar Bo Gustavsson. Inte sällan är de drog­påverkade.

– Man kan inte göra en farlighetsbedömning på det underlag man har när man griper en människa, anser Bo Gustavsson.

Under år 2011 rapporterades 128 incidenter med skador eller dödsfall i Polisens arrester. Antalet varierar stort över landet.

– Det finns ett mörkertal när det gäller antalet, eftersom det finns ett motstånd mot att skriva en rapport där också väktarens namn blir offentligt, säger Bo Gustavsson.

I bland annat Stockholm är det privata vaktbolag som bemannar arresterna. SVTs Uppdrag granskning uppmärksammade nyligen fallet med den misshandlade arrestvakten i Huddinge.

»Det är förstås fullkomligt orimligt att obehörig personal står i yttersta spetsen för statens rättsutövning. Det är egentligen absurt och absolut inte acceptabelt«, kommenterade kriminologen Jerzy Sarnecki.

I Kalmar, där Bo Gustavsson arbetar, har ST under flera år vänt sig mot att myndigheten anlitat privata vakt­bolag i arresten. I år har den ordinarie bemanningen fördubblats. Inhyrda väktare ska bara anlitas vid tillfälliga arbetstoppar:

– Vi anser att det är myndighetsutövning att låsa in människor. Att ta DNA-prov och urinprov med tvång är också myndighetsutövning och det ska inte en väktare få göra, säger Bo Gustavsson.

I Kalmar förekommer inte ensam­arbete i arresten. Men det gör det inom andra polismyndigheter, bland annat i Stockholm och på mindre orter, där man har svårt med ekonomin och inte alltid klarar dubbelbemanning.

ST-avdelningen kräver att det genom­förs en nationell riskanalys av ensamarbete i arresterna och uppmanar sina skyddsombud att vara vaksamma och se över arbetsmetoderna. Avdelningen ifrågasätter också om privata vaktbolag ska få utföra myndighetsutövning på en polisstation.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.