Häktesmord kan vara arbetsmiljöbrott

KRIMINALVÅRDEN2013-02-22
Fyra anställda inom Kriminalvården har meddelats misstanke om vållande till annans död efter mordet på en häktesvakt i Huddinge 2011.

Enligt Svenska Dagbladet, SvD, har fyra personer bedömts som skäligen misstänkta för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död i den pågående utredningen av hur dödsmisshandlen kunde inträffa inne på ett säkerhetshäkte.

”Personerna har en sådan position att de kan anses ha ett arbetsmiljöansvar för sina medarbetare”, säger kammaråklagare Aino Alhem på Riksenheten för arbetsmiljömål till tidningen.

Enligt brottsbalken kan den som vållar någons död, genom att åsidosätta vad som enligt arbetsmiljölagen gäller för förebyggande av olycksfall, dömas för arbetsmiljöbrott.

Anne-Marie Sjöberg-Hansen är lokal ordförande i ST på häktet i Huddinge:

”Att plocka bort personal och sätta upp en kamera var helt åt helsike, och det gjordes med Arbetsmiljöverkets goda minne. Nu gör alla, från golvet till den nya ledningen, ett väldigt bra jobb för att klara oss med de resurser vi har”, säger hon till SvD.

Gärningsmannen har tidigare dömts till livstids fängelse för dödsmisshandlen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.