Tre kriminalvårdare inför rätta

ARBETSMILJÖ2014-12-01
I dag inleds rättegången mot tre anställda i Kriminalvården som åtalats för arbetsmiljöbrott i samband med att en 24-årig häktesvakt misshandlades till döds i häktet i Huddinge 2011.

Häktesvakten misshandlades i oktober 2011 av en intagen i samband med att han skulle förflyttas till häktets rastgård. Hon var ensam med den intagne, vilket var i strid med gällande rutiner. Den intagne misshandlade henne så svårt att hon avled av sina skador. Han dömdes senare för mord till livstids fängelse.

Åtalet i domstolsförhandlingen i Södertörns tingsrätt gäller arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död. Tingsrätten ska försöka fastställa vem som var ansvarig för att 24-åringen arbetade ensam när hon blev överfallen. De åtalade var när händelsen inträffade kriminalvårdschef på häktet, chef för avdelningen bevakningscentralen samt chef för avdelningen restriktion.

”Jag menar att de har åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen att förebygga ohälsa och olycksfall och på så sätt av oaktsamhet orsakat häktesvaktens död”, säger kammaråklagare Aino Alhem vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till SVT.

Rättegången mot de tre kriminalvårdarna beräknas pågå till slutet av januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.