Chefer åtalas för arbetsmiljöbrott

KRIMINALVÅRDEN2014-06-24

Nästan tre år efter att en kriminalvårdare mördades av en intagen på häktet i Huddinge åtalas nu tre chefer inom Kriminalvården för arbetsmiljöbrott.

Det var 3 oktober 2011 som en kriminalvårdare misshandlades till döds vid häktet i Huddinge. Trots att den häktade mannen var dokumenterat farlig var vårdaren ensam när hon förde honom till rastgården, vilket var emot reglerna. Hon var tvungen att vända ryggen mot mannen för att öppna en dörr och övermannades då av mannen. Hon skadades så svårt att hon avled av sina skador.

Några månader senare anmälde Arbetsmiljöverket händelsen till åtal. Parallellt med förundersökningen har Kriminalvården utrett händelsen, och konstaterat att en rad rutiner brast. Exempelvis spreds inte information om intagna tillräckligt väl och rutinen för att se till att det fanns två vårdare vid rastgården fungerade inte.

På tisdagen väckte åklagaren åtal mot tre chefer inom Kriminalvården. Åtalet gäller arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död. De åtalade var när händelsen inträffade kriminalvårdschef på häktet, chef för avdelningen bevakningscentralen samt chef för avdelningen restriktion.

– Jag menar att de har åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen att förebygga ohälsa och olycksfall och på så sätt av oaktsamhet orsakat häktesvaktens död, säger kammaråklagare Aino Alhem vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.

Mannen som dödade kriminalvårdaren dömdes i både tingsrätt och hovrätt till livstids fängelse för mord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA