Chefer åtalas för arbetsmiljöbrott

KRIMINALVÅRDEN2014-06-24
Nästan tre år efter att en kriminalvårdare mördades av en intagen på häktet i Huddinge åtalas nu tre chefer inom Kriminalvården för arbetsmiljöbrott.

Det var 3 oktober 2011 som en kriminalvårdare misshandlades till döds vid häktet i Huddinge. Trots att den häktade mannen var dokumenterat farlig var vårdaren ensam när hon förde honom till rastgården, vilket var emot reglerna. Hon var tvungen att vända ryggen mot mannen för att öppna en dörr och övermannades då av mannen. Hon skadades så svårt att hon avled av sina skador.

Några månader senare anmälde Arbetsmiljöverket händelsen till åtal. Parallellt med förundersökningen har Kriminalvården utrett händelsen, och konstaterat att en rad rutiner brast. Exempelvis spreds inte information om intagna tillräckligt väl och rutinen för att se till att det fanns två vårdare vid rastgården fungerade inte.

På tisdagen väckte åklagaren åtal mot tre chefer inom Kriminalvården. Åtalet gäller arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död. De åtalade var när händelsen inträffade kriminalvårdschef på häktet, chef för avdelningen bevakningscentralen samt chef för avdelningen restriktion.

– Jag menar att de har åsidosatt sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen att förebygga ohälsa och olycksfall och på så sätt av oaktsamhet orsakat häktesvaktens död, säger kammaråklagare Aino Alhem vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i ett pressmeddelande.

Mannen som dödade kriminalvårdaren dömdes i både tingsrätt och hovrätt till livstids fängelse för mord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.