Dom om häktesmord överklagas

ARBETSMILJÖ2015-02-26
Åklagaren överklagar den friande domen om arbetsmiljöbrott i samband med att en häktesanställd mördades på häktet i Huddinge i oktober 2011.

För några veckor sedan frikände tingsrätten tre åtalade chefer inom Kriminalvården från ett åtal om grovt arbetsmiljöbrott. De hade åtalats som ansvariga för att en vakt vid häktet i Huddinge blev misshandlad till döds då hon arbetade ensam med en klient. Enligt tingsrätten hade åklagaren inte lyckats bevisa att det saknats rutiner mot ensamarbete. Tre av de sex nämndemännen i tingsrätten hade avvikande uppfattning och ville ha en fällande dom för två av cheferna.

Nu har kammaråklagare Aino Alhem överklagat den friande domen för dessa två chefer, skriver Arbetet.

”Jag anser att domslutet är fel och att häkteschefen som hade övergripande ansvaret och chefen för restriktionsavdelningen gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott”, säger hon till tidningen.

I sitt överklagande har hon släppt åtalspunkten grovt arbetsmiljöbrott och nöjer sig med att kräva att de tre cheferna fälls för arbetsmiljöbrott av normalgraden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.