Även hovrätten friar åtalade häkteschefer

KRIMINALVÅRDEN2015-09-18
Hovrätten friar de två chefer på häktet i Huddinge som åtalats för arbetsmiljöbrott sedan en kriminalvårdare mördats av en intagen. Hovrätten gick därmed på samma linje som tingsrätten.

Det var 3 oktober 2011 som en kriminalvårdare misshandlades till döds vid häktet i Huddinge. Trots att den häktade mannen var dokumenterat farlig var vårdaren ensam när hon förde honom till rastgården, vilket var emot reglerna. Hon var tvungen att vända ryggen mot mannen för att öppna en dörr och övermannades då av honom. Hon skadades så svårt att hon avled av sina skador.

Förra året väcktes åtal för arbetsmiljöbrott mot tre personer som vid tiden för händelsen var chefer på häktet. I februari i år friades de alla tre av Södertörns tingsrätt. Tre av domstolens sex ledamöter var dock skiljaktiga och vill döma två av de åtalade cheferna för arbetsmiljöbrott.

Åklagaren överklagade tingsrättens dom för dessa två chefer. På fredagen kom Svea hovrätts dom, som alltså innebär att cheferna frias.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att det på häktet fanns rutiner gällande transport av intagna som fungerat i flera år, och att varken Kriminalvårdens centrala tillsyn eller Arbetsmiljöverket hade haft någon kritik mot rutinerna.

”Enligt vad som framkommit i målet var det istället enskilda arbetstagares misstag eller glömska den aktuella dagen som fick till följd att rutinerna inte följdes”, skriver hovrätten i pressmeddelandet.

En ledamot i hovrätten var skiljaktig och ville döma båda cheferna för arbetsmiljöbrott.

Mannen som dödade kriminalvårdaren dömdes i både tingsrätt och hovrätt till livstids fängelse för mord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.