Säkerhetsbrister vid Huddingehäkte

KRIMINALVÅRDEN2011-12-06
Häktet i Huddinge, där en kriminalvårdare slogs ihjäl tidigare i höst, måste förbättra säkerheten. Annars väntar ett strafföreläggande från Arbetsmiljöverket. Ett krav är att de anställda inte ska behöva vända ryggen till intagna som förs till en rastgård.

Underrättelsen från Arbetsmiljöverket innehåller krav på såväl praktiska förändringar som på att det ska finnas skriftliga rutiner för riskbedömning och skriftliga handlingsplaner.

Vid en inspektion 6 oktober konstaterade Arbetsmiljöverket att häktets säkerhetsbedömningar och riskbedömningar var otydliga och att det var oklart om alla anställda hade fått utbildning i hur de skulle agera i hot- och våldssituationer.

Mer handfasta krav är att dörrarna till rastgården ska vara utformade på ett sätt som gör att de kan låsas upp innan en intagen kommer till promenadavdelningen. Häktet måste också säkerställa att de anställda inte ska behöva vända ryggen till en intagen vid transport från och till rastgården.

Riskbedömningen ska ta hänsyn till såväl de anställdas psykiska som fysiska förutsättningar för att förflytta en intagen.

Häktet ska svara Arbetsmiljöverket före 15 januari 2012. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.