Tre kriminalvårdare varnas

KRIMINALVÅRDEN2012-11-29
Kriminalvårdens personalansvarsnämnd varnar tre anställda, sedan dörrar lämnats olåsta vid minst två tillfällen på häktet i Helsingborg.

Hittills i år har det vid åtminstone två tillfällen stått celldörrar olåsta på det nya häktet i Helsingborg . Den första gången var i mitten av april, den andra i början av juni, skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt de rutiner som gäller ska två personer i häktespersonalen låsa en länga med celler var. Sedan ska de två kontrollera varandras inlåsningar. När kontrollen är klar ska båda signera den så kallade visitationsliggaren.

Vid de två tillfällena har den ansvariga personalen signerat visitationsliggaren. Men bilder från övervakningskamerorna i häktet visar att det aldrig gjordes någon ömsesidig kontroll av inlåsningarna.

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd anser att tre anställda, som tjänstgjort vid de aktuella tillfällena, brustit i sin tjänsteutövning. Enligt beslutet har säkerheten på häktet åsidosatts, genom att det funnits risk att intagna skulle kunna rymma från cellen. Därför får de tre en formell varning av personalansvarsnämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.