Stabilt fjolår på arbetsmarknaden

ARBETSMARKNAD2019-02-22
Få konfliktdagar, genomsnittlig lönsamhet för näringslivet och en stigande reallön. Förra året var ett stabilt år på arbetsmarknaden, enligt Medlingsinstitutets årsrapport.

Det var ett stadigt år på arbetsmarknaden i fjol. I en begränsad avtalsrörelse tecknades sammanlagt kollektivavtal för omkring 235 000 anställda. Det kan jämföras med avtalsrörelsen för 2020 som väntas omfatta omkring tre miljoner anställda, enligt Medlingsinstitutets årsrapport om lönebildning och avtalsrörelse.

Någon motsvarighet till de varsel och lockouter som präglat inledningen av 2019 i och med konflikten i hamnarna sågs inte till under fjolåret. Enda strejken som utlystes var den bland Ryanairs piloter, uppger institutet.

I en nationell jämförelse ligger Sverige högt upp på listan när det gäller kollektivavtalens täckningsgrad på arbetsmarknaden. Löneskillnaden mellan könen minskade och arbetslösheten sjönk fortsatt bland flera yrkesgrupper 2018, enligt rapporten.

Löneökningarna landar sannolikt på 2,6 procent. Det betyder i så fall en real ökning efter inflation med 0,5 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.