Stängdes av från jobbet efter anonym anklagelse
En anonym anklagelse. Det räckte för att en häktesanställd skulle bli avstängd från jobbet i nästan en månad. Utredningen lades ned, men medarbetaren fick ingen ursäkt eller förklaring. »En enorm svartmålning, helt utan bevis«, säger STs regionala företrädare.
– När jag kom till jobbet första dagen efter semestern stod kriminalvårdsinspektören och väntade efter inpasseringen. Han ville hålla förhör och sade att jag skulle ha en facklig representant med mig.
Det berättar kriminalvårdaren »Helen«, som egentligen heter något annat. Förhöret gällde en upphittad mobil som smugglats in till en intagen.
– Jag minns nästan inget från förhöret, säger Helen. Jag var helt skärrad, chockad. Jag fick beskedet att jag skulle bli hemskickad med lön.
Arbetsgivaren påstod att Helen pekats ut av flera oberoende källor, men varken Helen eller den fackliga företrädaren fick veta något om utredningen. Mobilen sades ha skickats i väg för analys.
Under tiden hemma surrade Helens huvud av tankar.
– Jag var helt förtvivlad, började misstro kolleger. Jag ringde och frågade min chef hur det gick med analysen av telefonen. Det kändes som en evighet.
En bit in i september ringde chefen och sade att Helen kunde återgå i arbete. Vid återkomsten kallades hon till ett möte med cheferna och facket. Arbetsgivaren berättade fortfarande inget om grunden för misstankarna, men den fackliga företrädaren sade sig veta att en intagen hade lämnat ett handskrivet brev där Helen pekats ut.
– Min fackliga företrädare frågade om jag nu var friad från alla misstankar, men de sade bara att utredningen lagts ned, säger Helen. Det var inte så roligt att jobba de första månaderna.
ST-representanten är kritisk till bristen på information i ett fall med så ingripande åtgärder.
– Det finns inget kvitto på mobilen eller dokumentation av andra förhör. Och inga andra bevis har presenterats. Det enda som finns är ett anonymt, handskrivet brev som kanske är från häktet och där kriminalvårdarens förnamn nämns.
ST-representanten är också kritisk till myndighetens bemötande av facket.
Under utredningens gång anmälde han arbetsgivaren till Justitieombudsmannen, JO, för att ha nonchalerat fackets begäran att få ut handlingar i ärendet. JO framför i sitt beslut allvarlig kritik mot myndigheten för att den inte prövat STs begäran och för att den inte registrerat begäran korrekt.
När Helens närmaste chef ville tala med henne efter mötet vid återkomsten väntade hon sig någon form av ursäkt eller beklagande.
– Men han ville bara veta om jag hade haft mitt lönesamtal.
De lokala cheferna vill inte kommentera hanteringen av fallet. Enligt Liselotte Persson, HR-expert på myndigheten, finns ingen generell policy för vilken information en misstänkt anställd och fackliga företrädare ska få.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.