Stärkt skydd för fransmän

FRANKRIKE2013-06-17
Franska statsanställda ska få ett starkare skydd, när de har anmält en chef eller en kollega för korruption. Ämnet är kontroversiellt, men facken är nöjda.

Korrupta offentliganställda riskerar redan i dag stränga straff i Frankrike. Alla som jobbar för stat och kommun är dessutom skyldiga att anmäla missförhållanden.

– Men få gör det. Idag har vi inget skydd mot repressalier, säger Gilles Oberrieder, ordförande för de statsanställda inom den fackliga centralorganisationen CGT.

Han deltar just nu i diskussioner med den ansvarige ministern om en ny lag som ska skydda så kallade whistleblowers.

nligt lagförslaget, som ska presenteras under sommaren, ska den som till exempel upptäcker att en chef eller en kollega är jävig vända sig till sina överordnade eller till en åklagare.

Detta kan inte göras anonymt, men eftersom Frankrike inte har någon offentlighetsprincip, förblir anmälaren okänd för allmänheten. Enligt den nya lagen ska också dennes karriärutveckling skyddas.

– Det kan vara svårt att bevisa orsaken till att man inte har blivit befordrad. Men det går till exempel att peka på att löneutvecklingen inte är normal, säger Brigitte Jumel hos de offentliganställda i facket CFDT.  

Ämnet är kontroversiellt. Sedan andra världskriget finns i Frankrike en utbredd misstänksamhet mot allt som kan påminna om falska anklagelser och ”angiveri”.

Men Gilles Oberreider anser att farhågorna är ogrundade:

– Lagen ger en tydlig ram för vad man ska anmäla.

Men lagen ger inte de anställda någon rätt att vända sig till medierna.
Offentliganställda har tystnadsplikt och ska vara lojala mot sin arbetsplats. De får inte tala med journalister, om de inte har fått tillstånd uppifrån eller är fackligt aktiva. Gilles Oberrieder säger samtidigt att korruption är ovanlig bland de anställda.

– Det är vanligare att politiker blandar ihop olika intressen, anser han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.